Scanarea 3D în domeniul petrochimic

O soluție ideală în domeniul petrochimic este performanța procesului de scanare 3D, având în vedere diversitatea și complexitatea instalațiilor care există într-un combinat petrochimic.

Înainte de apariția acestei tehnologii inovatoare de scanare 3D, proiectarea reconstrucției ooricărui obiect necesita faze complicate de colectare a datelor faptice. În trecut, se executau măsurători ale construcțiilor existente de către zeci de oameni, care au petrecut luni sau chiar ani de zile, măsurând manual clădirile și instalațiile dintr-un complex petrochimic. Acest fapt a dus la o mulțime de greșeli umane, verificări și corectări repetate și continue. 

În zilele noastre, s-a simplificat foarte mult modalitatea de măsurare în domeniul petrochimic, astfel că acum zeci sau sute de lucrători sunt înlocuiți cu un singur instrument, manipulat de un singur operator. Toate măsurătorile sunt realizate fără a exista un contact între obiect și operator, astfel încât instalația poate să își continue activitatea, fără a fi împiedicată sau afectată de procesul de măsurare.

Folosirea metodei de scanare 3D oferă proiectantului primirea pe computer a unui model tridimensional a obiectului real, cu toate detaliile importante necesare execuției de reconstituire sau de întreținere.

Un real atu al metodei de scanare 3D ale instalațiilor petrochimice este posibil datorită faptului că procesul de identificare a țevilor se realizează automat și semiautomat, ceea ce oferă eliminarea erorilor de interpretare și autorizează o analiză riguroasă a elementelor componente ale instalațiilor.

Metoda de scanare 3D a instalațiilor în domeniul petrochimic are următoarele beneficii:

 • Posibilitatea de a observa imediat toate elementele instalațiilor (cazane, tuburi, țevi, grinzi de oțel, platforme) cu ajutorul precis al datelor captate prin scanarea 3D disponibilă în orice soft CAD
 • Evidența clară a graficelor instalațiilor existente, astfel evitând total blocajele în producție
 • Accesarea rapidă a documentației proiectului scanat 3D
 • Posibilitatea de a crea prezentări video 3D despre orice proiect vizat
 • Îmbunătățirea procesului tehnologic
 • Eliminarea erorilor de interpretare
 • Economisirea de timp și bani de la efectuării primei scanări 3D
 • Posibilitatea prelucrării oricărui model 3D solid și a oricărui plan 2D, acestea fiind compatibile cu orice soft CAD
 • Facilitarea și accelerarea procesului de măsurare în zone greu accesibile și de mari dimensiuni a instalațiilor și conductelor din complexul petrochimic, indiferent de condițiile de luminozitate
 • Realizarea facilă a oricărui calcul de volume în urma datelor obținute
 • Posibilitatea de a printa orice proiect în format 3D
 • Analizarea detaliată a oricărei zone fără a periclita suprafața planului

Tehnologia inovativă de scanare 3D în domeniul industrial petrochimic se poate utiliza cu succes în: centrale nucleare, centrale termice, platforme petroliere offshore, rafinării de petrol (gaz / ulei), stații de epurare a apei, fabrici industriale și de prelucrare, industria automobilelor și în orice domeniu unde se folosesc instalații la vedere. Procesul de scanare cu laser 3D este o soluția excelentă de a capta date corecte, de a asigura acuratețea și de a spori certitudinea în proiecte, de la înlocuirea componentelor, până la extinderea instalațiilor și îmbunătățirea capitalului.

Scroll to top